Johari & feedback
Skab en konstruktiv feedbackkultur
En vigtig del i din tilgang til andre mennesker
At kunne give og modtage feedback er et vigtigt værktøj i kommunikation med andre. Det handler om tilgangen til andre mennesker. At udelukkende fokusere på fejl er en tilgang, som dræner arbejdsmiljøet og svækker kommunikationen, hvilket også har en afgørende indflydelse på, at I som kolleger ikke formår at “spille hinanden gode”. At være modtagelig for feedback handler grundlæggende om at være åbensindet over for andres holdninger. Troen på, at alle handler meningsfuldt, bidrager til en konstruktiv feedbackkultur, hvor I kan være ærlige og åbne med hinanden på en respektfuld måde.
En måde, hvorpå du kan udvide din selvbevidsthed, kan være gennem feedback fra andre. Således kan du blive bevidst om ting, som du ikke selv er opmærksom på. Ligeledes kan du, ved at give dine kolleger feedback, hjælpe dem med at blive en endnu bedre version af sig selv. Når du modtager feedback, handler det om at lytte. Vær opmærksom på, at al feedback altid har gode hensigter og er givet med god mening. Lyt, og vær sikker på, at du forstår! Spørg ind, hvis der er noget, du gerne vil have uddybet, og sig tak. På denne måde undgår man unødvendige konflikter omkring feedback.
HUSK: Tankeløs feedback skaber konflikter, mens feedback med omtanke bidrager til konfliktforebyggelse og konfliktnedtrapning!
Det er tilmed essentielt at være opmærksom på, hvad vi signalerer med vores kommunikation. Husk altid, at dit kropssprog og din mimik kan viske dine ord og gode hensigter ud, hvis de ikke stemmer overens med det, du gerne vil udtrykke.
Joharis vindue
Johari-vinduet er en teori udviklet af Joseph Luft og Harrington Ingham, der tager udgangspunkt i at få indsigt i, hvordan de omkring dig ser dig. Dette kan have en positiv indflydelse på jeres samarbejde, idet I kan opnå en dybere viden om jer selv og jeres blinde vindue gennem jeres kollegers øjne. Ved gensidig tillid og respekt for hinandens styrker og svagheder er det muligt at opnå et dybere og mere betydningsfuldt samt gnidningsfrit samarbejde. Dette muliggør tilmed, at det at modtage og give feedback vil blive en mindre grænseoverskridende proces, der kan give indsigt i de blinde vinduer.
Carol Dweck beskriver i sin bog:
“Du er, hvad du tænker - den nye mindset-teori om vejen til succes,” hvordan mennesker med et fastlåst mindset mener, at ens egenskaber er hugget i sten.”
Dette skaber ifølge Dweck en tendens til at undgå udfordringer, give let op, se anstrengelse som nyttesløs samt føle sig truet af andres succes. Individer, der derimod har et udviklende mindset, mener, at ens basale egenskaber kan udvikles gennem ens egen indsats. Det betyder, at personer med et mindset, der omfavner udfordringer, er vedholdende, når de udfordres, og ser anstrengelse som vejen til beherskelse. Tilmed føler de sig typisk ikke truet, men lærer derimod af andres succeser.
Joharis vindue som et kommunikationsværktøj
1
Det åbne vindue er den viden, som er kendt både for dig selv og andre. F.eks. "Jeg er uddannet tjener."
2
Det blinde vindue er den viden, som er ukendt for mig selv, men kendt af andre. F.eks. "Jeg siger meget øh… når jeg er nervøs."
3
Det skjulte vindue er den viden, som du har, men som ikke er kendt af andre. F.eks. at du ikke drikker alkohol, fordi du er flov over at gøre noget dumt.
4
Det ukendte vindue indeholder den viden, som du ikke selv er klar over, og som andre heller ikke kender til. Denne er svær at komme med et eksempel på, men forestil dig, at du altid har fået ondt i maven, når kokken i køkkenet får flammerne til at stå højt. Dine kollegaer kan ikke se, at du har ondt i maven, og du ved ikke, at netop denne ondt i maven skyldes, at du er bange for ilden.
Kilde: Joseph Luft og Harrington Ingham
Se nedenstående videoer og opnå en dybere forståelse af Johari-vinduet og det at videregive et svært budskab…
Hvordan kan man bruge sin viden om det blinde vindue, når man skal give og modtage feedback?
Feedback er et essentielt værktøj at mestre, både når det gælder jeres tilgang til hinanden som kolleger, men det er også brugbart at mestre i forhold til sin leder. Tankeløs feedback kan skabe konflikter, mens feedback med omtanke bidrager til konfliktforebyggelse og konfliktnedtrapning. Grundlæggende udvider du din bevidsthed om dig selv gennem feedback fra andre og bliver, som tidligere nævnt, opmærksom på dit blinde vindue.
Spørgsmål kan også være en form for feedback.
Evnen til at stille spørgsmål, så modparten reflekterer over eventuelle forbedringsmuligheder m.m., er vigtig. Spørgsmål kan åbne op for tanker og følelser hos andre mennesker, hvilket gør det relevant at tage højde for, når man giver feedback. Tænk over, hvorvidt det er lineære eller cirkulære spørgsmål, I skal stille, for at få det mest konstruktive svar. Det er desuden vigtigt, hvordan du formulerer dine spørgsmål og har fokus på at være assertiv i din formidling af spørgsmålene.
Kilde: Karl Tomm
Feedback kan bruges til at udvide din blinde vinkel, så du bliver klogere på dig selv. Overvej, hvordan du giver og modtager feedback. Hvilke følelser vækker det i dig?
Tænk over, hvordan du bedst kan stille dig selv til rådighed for feedback, og hvordan du bedst kan forberede dig på at have en konstruktiv samtale


Nysgerrig på mere?
Læs med her om, hvordan samtalen kan bruges som et værktøj samt det at give og modtage konstruktiv feedback.
Eller fordyb dig i nedenstående podcasts om emnet.
Lyt med her!