Autopoiesis, nonverbal kommunikation og aktiv lytning

Hvad betyder autopoiesis?

Autopoiesis betyder, at vi som mennesker konstruerer vores virkelighed gennem en intern proces, hvor vi tolker verden ud fra vores egne erfaringer, overbevisninger og forforståelser. Det indebærer, at vores opfattelse af virkeligheden er subjektiv og unikt farvet af vores personlige perspektiv, der er skabt gennem erfaringer, fordomme, forforståelser, overbevisninger og meget mere. Disse erfaringer skaber vores egen virkelighed og de briller vi ser verdenen med, hvilket kaldes ens kontekst.

Forbindelsen mellem Autopoiesis, nonverbal kommunikation og aktiv lytning

Autopoiesis forklarer, at vi opfatter verden subjektivt gennem vores egne “briller” af erfaringer, forforståelser og overbevisninger. “Brillerne” påvirker, hvordan vi tolker andres kommunikation, både verbal og nonverbal. Disse tolkninger på andre kommunikation, kan i nogle tilfælde føre til misforståelser. Derfor bliver aktiv lytning afgørende, fordi det hjælper os med at være opmærksomme på, hvad der faktisk bliver kommunikeret – fremfor hvad vi tror, der bliver kommunikeret.

Formål og relevans

Formålet med disse tematikker er, at i bliver mere bevidste om, hvordan jeres fortolkninger kan skabe misforståelser, og derved styrke jeres evne til at kommunikere og samarbejde med jeres kolleger. Ved at forstå autopoiesis træner i jer selv i at lytte aktivt og tolke nonverbale signaler mere nuanceret, der ligeledes forbygger misforståelser. Dette vil gøre det lettere at møde dine medarbejdere, som styrker relationerne og mindsker konflikter, fordi at I kommer til at kunne forstå og møde jeres kolleger ud fra deres perspektiv, og indgå i en dialog.

I branchen er denne viden vigtig for jer som ledere, da jeres evne til at forstå og kommunikere klart med både medarbejdere og gæster har direkte indflydelse på samarbejde og gæsteoplevelsen. Ved at trække på denne viden, kan I som ledere skabe et positivt arbejdsmiljø, forebygge konflikter og styrke relationer, hvilket fremmer både trivsel og effektivitet i en travl hverdag.

Overvej, om samtalen handler om et 6-tal eller et 9-tal.

Hvis andre ikke forstår dit budskab, er det en god idé at reflektere over, hvordan du som afsender har formidlet det.

Det gælder både skriftlig og mundtlig kommunikation. Måske bliver du fanget af at være forforstået, eller glemmer du at se den andens perspektiv, eller også fortæller dit kropssprog noget andet end dine ord?

HUSK ALTID

Du har ansvaret for din kommunikation.

Nonverbal kommunikation

Som tidligere nævnt udgør autopoiesis vores virkelighedsforståelse, og derved hvordan vi oplever andres nonverbale kommunikation. Nonverbal kommunikation kaldes med andre ord kropssprog.

Kropssprog og ansigtsmimik spiller en afgørende rolle i, hvordan vores budskaber opfattes, når vi kommunikerer med andre. Kropssprog står for hele 55% af, hvordan vi opfatter og forstår andres kommunikation, mens kun 7% kommer fra de faktiske ord og 38% fra tonen. Dette understreger, hvor afgørende vores kropsholdning, ansigtsudtryk og tonefald er i at formidle et budskab. At være bevidst om dit kropssprog hjælper dig med at sikre, at dine signaler stemmer overens med dine ord og understøtter en klar og autentisk kommunikation, som styrker relationer og forebygger misforståelser. Derfor handler nonverbal kommunikation om at tage aktive valg under kommunikationen for at fremme tydelighed og troværdighed i samspillet med andre.

Derved kan opmærksomheden på vores nonverbale signaler, sikre os, at vores budskaber modtages konstruktivt og uden at skabe konflikter. Det kan dog være udfordrende at få kropssprog, tonefald og ord til at stemme overens, da kroppen ofte afslører mere, end vi er bevidste om. Du skal derfor være meget bevidst om, hvordan dit budskab bliver modtaget, for at styrke jeres relation, samt forebygge misforståelser og mulige konflikter.

At være opmærksom på din nonverbale kommunikation betyder at være bevidst om, at dit kropssprog kommunikerer udadtil; Jo mere bevidsthed du opnår om din nonverbale kommunikation, desto flere aktive valg kan du tage, der bidrager til, at du opleves mere autentisk i din tilstedeværelse og tydeligere i din kommunikation.

Mehrabians regel:
Andre vil tolke din adfærd uden at kende dig. Vi kan nogle gange se både sure eller triste ud i ansigtet, uden at være det eller vide det. Din ansigtsmimik har også stor betydning for din nonverbale kommunikation. Mere specifikt gælder det samspillet mellem din krop og din mimik, der er vigtigt. Hvis kroppen signalerer noget, mens din mimik og adfærd signalerer noget andet, kan du tolkes som utroværdig, usikker eller noget helt tredje. Fordi mennesket, af natur, tolker og spejler sig i sine medmennesker, resulterer det i, at vi bliver påvirket af hinandens bevidste og ubevidste signaler.

Kommunikation og spørgeteknikker til aktiv lytning

Uddyb din viden og se følgende videoer, der omhandler den nonverbale kommunikation!

Evnen til at lytte aktivt

At lytte aktivt handler om at være tilstede i dialogen, ved at øge din bevidsthed om, hvornår du kommer til at forholde dig ubevidst til, hvad der bliver udtrykt i dialogen.

Det tager blandt andet udgangspunkt i:

  • Når du er aktivt lyttende kan du bedre skabe en dialog i stedet for en monolog

  • At stræbe mod at opnå gensidig forståelse

  • Ved at huske på at være assertiv i sin kommunikation, forudsætter det tilmed aktiv lytning

  • At udtrykke sine egne meninger, og samtidig kunne lytte til - og være opmærksom på andres meninger

  • Aktiv lytning er et aktivt valg. Kan du ikke være aktiv lyttende, så meld det ud!

I hverdagen kan det være svært at være aktiv lyttende
Ofte er man meget optaget af sine egne arbejdsopgaver. Så optaget, at man ikke kan koncentrere sig om andet, hvilket gør det vanskeligt at høre ordentligt efter, hvad der bliver sagt. Derfor er aktiv lytning noget, du skal vælge at gøre – det kan anses som et aktivt valg, man skal tage. Når du er aktivt lyttende, stopper ‘kommentarsporet’ i din egen tankestrøm. Ved at lytte aktivt bliver du desuden bedre til at kunne læse andre mennesker og deres følelser, bl.a. ved at observere deres ansigtsmimik. Således kan man ’høre’ meget mere og forstå bedre. Tænk over betydningen af at sætte sig ind i andres perspektiv og være bevidst om, at kroppen sladrer, hvilket man ikke altid er lige bevidst om.

Assertiv kommunikation

Assertiv kommunikation handler om at udtrykke sine egne behov, meninger og følelser klart og respektfuldt, samtidig med at man anerkender og respekterer andres. Derfor handler det om at skabe balance mellem at stå ved sig selv og ikke mindt være nysgerrig på den andens perspektiv. For bedre at kunne forstå den anden persons forståelse, kan det være godt at lytte aktivt, da det også vil medføre en mere nuanceret dialog hvor alle parter ønsker en fælles forståelse.

Se her en række videoer, der uddyber aktiv lytning og fordyb dig i, hvordan du kan blive bedre til at huske at lytte aktivt i din hverdag!

Forstå aktiv lytning og nonverbal kommunikation

Flere perspektiver på aktiv lytning

Kropssprog, kommunikaiton og aktiv lytning (lydfil)

Tid til reflektion
(5 minutter - klik på linket for nedtælling)

(Skriv reflektionerne ned og brug dem til eksamenen)

  • Hvordan kan du blive mere opmærksom på de “filtre”, der påvirker din forståelse af en samtale?

  • Hvordan kan du aktivt tilpasse dit kropssprog og tonefald for at fremme klarhed og forståelse i dagligdagen?

  • Hvilken rolle spiller dit kropssprog og aktiv lytning i opbygningen af tillid i relationer?