“Prøv at løse opgaven selv ved op stille forudsætninger og resultater i regneark”
“Du kan have glæde af, at træne din økonomi forståelse i Excel. Det giver mulighed for vende tilbage til analyser med ny viden.”
Kapitel 2
Regnskabsopstilling
En regnskabsopstilling viser virksomhedens økonomiske status. Den indeholder en resultatopgørelse, balance (aktiver og passiver). Når regnskabet opstilles og der suppleres med nøgletal som fx belægningsprocent, bruttoavanceprocent og lønprocent kalder vi denne regnskabsopstilling for en ‘ledelsesrapportering’.
Hvad er data?
Data er nødvendige for at danne sig et overblik over virksomhedens økonomiske situation. Udover økonomiske data må ledelsen kende andre relevante data som antal gæster, gæsteloyalitet mv.
Saldobalancen
Saldobalancen er et udskrift af virksomhedens kontoplan, og giver der den mest detaljerede økonomiske information virksomheden råder over. Hvis man ønsker yderligere information må kan tilbage og finde faktura frem. Det er vigtigt, at virksomheden har konti i det omfang, der gør det muligt at opstille relevante regnskabsanalyser og ledelsesrapportering.
Iværksættercase - opstart af cafe
Denne case giver dig indblik i de økonomiske sammenhænge i en restaurantdrift, herunder kapacitetsomkostninger og variable omkostninger.
I case præsenteres desuden nøgletal som:
Bruttoavanceprocent
Dækningsgrad
Nulpunktsomsætning
Omsætning pr. gæst
Konsekvens ved ændring af husleje som kapacitetsomkostning, prissætning mv.
Download case her
Hvis du vil se den vejledende løsning (har du forsøgt selv først??) - tryk her
Træning i brugen af Excel
Casen bør løses i Excel. Hermed opnår du træning i Excel, der kan hjælpe dig til andre økonomiske analyseopgaver. Se videoerne og træn selv opstilling i Excel.
1. Opstilling af Tabel med SUM-funktion:
2. Udarbejdelse af søjlediagram i Excel
3. Brug af tabel og sum funktion til opstilling og beregning af nøgletal
4. Nulpunktsberegning
Træningsopgaver
Formået med excelfilen er at vise opbygningen af et regnskab. Heriblandt ses resultatopgørelsen, aktiver og passiver.
Bogføring samt opstilling af en resultatopgørelse samt balance (aktiver og passiver):
Bogføringsopgave 2.1: Opstilling af en balance (aktiver og passiver) for en restaurantvirksomhed.
Bogføringsopgave 2.2: Opstilling af en resultatopgørelse og en balance for en restaurantvirksomhed.