“Værktøjshæfte som du kan gemme på din computer eller printe - og som kan hjælpe dig til at huske og arbejde med relevante økonomiske begreber.”
“Overskudsgraden er central ved analyse af virksomhedens indtjening.
Overskudsgrad = resultat før renter x 100 / omsætning”
Opgave 3:
Se videoerne “Budgetformer” og “Øvelse resultatbudgettets sammenhænge”
Hent herefter regnearket og prøv at arbejde med sammenhængene.
Opgave 10:
Åbn regnearket “resultatbudgettets sammenhænge og brug egne tal (ægte eller estimater) og undersøg sammenhængen mellem faste og variable udgifter, samt bruttoavance, tænk over dette:
Hvordan kan omsætning falde, når vi sælger varerne til fuld pris
Hvilken betydning har det at ændre markedsføring fra en fast udgift (kapacitets omkostning) til en variable?
Besvar skrifteligt og send svaret til:
egill@asnaes-vangstrup.dk
Det gode købmandskab
Forståelse for økonomiske begreber og brug af nøgletal
Dette forløb er baseret på AMU kursus: 47253 - mersalg i kundekontaktfunktioner
Hvad kan du lære mere om på denne hjemmeside?
Værktøjshæfte med økonomiske begreber og nøgletal
Introduktion til regnskabsanalyse og beregning af udvalgte nøgletal
Budgettering og planlægning af fremtidig drift
Sådan bruger du hjemmesiden:
Hjemmesiden består af en række film, tekster og Excel filer. Du skal løse 10 opgaver, enten alene eller i gruppe. Tre af opgaverne kræver at du sende sender en mail til underviser. Dette er beskrevet i opgaven. Det er ok at “hoppe rundt” på siden. Men opgaverne er lagt den rækkefølge, der giver mest mening, så det giver bedst læring, at holde rækkefølgen.
Start med at se videoen “Introduktion til budget som ledelsesværktøj”
Værktøjshæftet er særlig udviklet til restaurantdrift, og indeholder følgende nøgletal mv.:
Køkkenprocent
Drikkevareprocent
Kalkulation - variable enhedsomkostninger
Kapacitetsudnyttelse
Lønprocent
Prisfastsættelse
Omsætning pr. gæst
Nulpunktsomsætning
Målstyring
Se videoen “Opstilling af resultatbudget”
Opstilling af resultatbudget giver et hurtigt overblik over virksomhedens drift, centrale nøgletal og evne til at konverterer omsætning til overskud på bundlinjen.
Brug regnearket i højre side, til at indtaste data fra egen virkelighed. Hvis du ikke har adgang til data, er det ok at anvende estimater.
Opgave 1:
Der er stor forskel på at arbejde med et omkostningsbudget eller et driftsbudget - løs opgaven fra filmen og send din besvarelse til:
egill@asnaes-vangstup.dk
Opgave 4:
Regnskabsanalyse
Læs nedenstående tekst:
Når du analyserer dit driftsregnskab, fx for 1 måned eller 1 helt regnskabsår, kaldes det en ‘indtjeningsanalyse’.
Indtjeningsanalysen indeholder en række nøgletal, som du kan lære mere om her på siden. Hvis du vil vide mere om økonomisk styring i hotel- og restauranterhvervet kan du fx læse bogen: Økonomistyring i praksis - 4. udgave, udgivet af Forlaget Praxis - forfatter Annette Vangstrup.
Omkostninger kan opdeles i 2:
Variable omkostninger, der følger salget. Når der sælges et produkt medfølger en omkostning. Fx salg af en øl, der udgør den variable omkostning indkøbsprisen på denne øl (vareforbrug pr. øl). De samlede variable omkostninger pr. styk salg kaldes ‘variable enhedsomkostninger’.
Kapacitetsomkostninger, der er uafhængige af det enkelte salg. Disse omkostninger er fx lønninger, husleje, administration, markedsføring mv.
Når vareforbrug alene fratrækkes omsætningen fremkommer bruttoavancen, der i procent af omsætningen kaldes ‘bruttoavanceprocenten’.
Fratrækkes yderligere ‘øvrige variable omkostninger’ fremkommer ‘dækningsbidraget’, der i procent af omsætningen kaldes ‘dækningsgraden’.
Overskudsgraden er det centrale nøgletal i en indtjeningsanalyse. Den viser, hvad ‘resultat før renter’ udgør i procent af omsætningen.
Udviklingen i ‘overskudsgraden’ forklares ved at sammenligne med fx flere år og se på hvordan bruttoavanceprocenten, dækningsgraden, lønprocenten, nulpunktsomsætningen og sikkerhedsmargen, har udviklet sig.
Opgave 6:
Læs nedenstående
Planlægning af driften fremover
Når du skal arbejde med planlægning af driften fremover, kalder vi det budgettering. Ofte bruger vi begrebet ‘budget’ om den planlægning vi udarbejder for et helt års kommende budget, og begreber som ‘vagtplanering’ og ‘salgsprognose’ for en kommende kortere periode, hvor vi skal planlægge salg og ressourcer.
Planlægning af kommende perioders drift er afgørende for at opnå det økonomiske mål, og gøre det ligeså godt eller bedre, end den historiske regnskabsanalyse viser.
Her viser vi eksempler på planlægning af driften fremover:
Gode og dårlige data
Styring af omsætning
Styring af ressourcer
Styring af likviditet
Data
Når vi skal arbejde med vores forretningsudvikling har vi brug for data. Data kan både være økonomiske og andre data, fx relateret til vores gæstefeedback, belægnings statistikker, kundesegment oplysninger og meget andet.
Økonomiske data anvendes til regnskabsanalyse, og indgår som en væsentligt element i virksomhedens samlede analysearbejde og forretningsudvikling.
Når vi arbejder med vores data til analyse af vores resultater er det afgørende, at vi kan stole på data. Uden data disciplin vil vi ganske enkelt ikke være sikker på at avancerne holder og vi får den indsigt, der er nødvendig for at planlægge de kommende ugers aktivitet.
Styring af omsætning
Omsætningen er fundamentet for virksomhedens fremtidig indtjening. Udgangspunktet for at forstå påvirkningen af omsætning er:
pris x mængde
Kan prisen være højere vil en evt. prisstigning, der ikke betyder et fald i salget (mængden) have direkte betydning for indtjeningen.
Hvis mængden kan øges - fx ved flere gæster gennem kapacitetsudnyttelse - eller ved at øge salget pr. gæst, så vil indtjeningen stige med:
Stigning i omsætning = pris x yderligere mængde
fratrukket vareforbrug (variable enhedsomkostning) = VE x yderligere mængde.
Styring af ressourcer
Styring af ressourcer – konvertering af omsætning til ‘bundlinje’ (indtjeningsbidrag)
Bruttoavancen i procent viser, hvor meget virksomheden har tilbage når de variable omkostninger er afholdt. Idet de variable omkostninger netop følger salget, kan de opgøres pr. enhed (variable enhedsomkostninger) og samlet ved at gange VE med det solgte antal enheder.
Når VE falder stiger bruttoavancen, både i kroner og i procent.
Kapacitetsomkostningerne størrelse har desuden betydning for indtjeningsbidraget. Kapacitetsomkostninger til fx lønninger vil bevæge sig i takt med omsætningen når du tilpasser vagtplanen efter forventet aktivitet. vi betragter kapacitetsomkostninger som faste, når de er disponeret som en omkostning, uanset hvor meget eller hvor lidt vi sælger den pågældende dag eller periode.
Opgave 8
Løs de to delanalyser i Excel - hvis du har brug for hjælp, ligger løsningen i arket til venstre.
Delanalyser
Du kan få indsigt i virksomhedens driftsresultat gennem regnskabsanalyse (bruttoavance, lønprocent mv.) og fx suppleret med delanalyser.
Her kan du se eksempler på delanalyser af produkter og ydelser solgt fx i en kantinevirksomhed.
Du kan træne forståelse i beregning af bruttoavance og lønninger ved at løse denne opgave:
Opgave 2:
Bruttoavanceprocent og dækningsgrad er centrale nøgletal, se denne video for at opnå en større forståelse for disse nøgletal.
Se filmen og lav beregning med nedenstående regneark.
Opgave 5:
Se videoerne “Hvad er data"?” og “Saldobalancen” og besvar nedenstående spørgsmål.
Send svaret til:
egill@asnaes-vangstrup.dk
“Hvad kan du gøre for at øge omsætningen i din virksomhed - og således at indtjeningen stiger?”
Opgave 7:
Løs nedenstående refleksionsopgave i dialog med dine medstuderende. Optag en lille film med essensen af jeres dialog og send den til:
egill@asnaes-vangstrup.dk
“Hvad kan du gøre for at styre din bruttoavance - opdelt i mad og drikke? Ved du om din bruttoavanceprocent er god eller dårlig?”
Opgave 9:
Se nedenstående film og læs nedenstående slides